Sałatka fasolowo-pomidorowa
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2126
Składniki:
- 400 g białej fasoli w zalewie
- 2 pomidory
- 2 cm swieżego imbiru
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka oleju
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 zielona papryka chili
- 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
- 0,5 łyżeczki nasion mielonej gorczycy
- natka kolendry
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Fasolę osączyć z zalewy. Paprykę chili pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Pomidory pokroić drobno. Natkę kolendry posiekać drobno. Czosnek obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojona paprykę chili, po czym wsypać do tego mieloną gorczycę oraz pieprz cayenne i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie do smażonych składników dodać osaczoną z zalewy fasolę, doprawić do smaku szczyptą soli, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez przez 2 minuty. Następnie składniki ściągnąć z ognia i wymieszać z pokrojonymi wcześniej pomidorami, czerwoną cebulą oraz natką kolendry. Wszystko skropić sokiem z limonki i wyłożyć na talerz
Komentarze (0)