Okonomiyaki z łososiem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2714
Okonomiyaki z łososiem
fot. nyaa_birdies_perch / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g kukurydzy w zalewie
  • 15 g wędzonego łososia
  • 10 g tartego parmezanu
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ćwiartka białej kapusty
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • Na ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka sojowego

Opis przygotowania:

Kapustę umyć, osączyć z wody i pokroić w cienkie, drobne plastry. Kukurydzę osaczyć z zalewy i dodać do kapusty. Cebulę pokroić, obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do pozostałych składników. Łososia pokroić bardzo drobno.

Przygotować ciasto: mąkę zmieszać z mlekiem sojowym, szczyptą soli i wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Do wyrobionego ciasta dodać wszystkie warzywa oraz ser tarty. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą i wymieszać. Smażyć z obu stron na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju na patelni. Smażąc drugą stronę placka, należy dodać pokrojone kawałeczki wędzonego łososia i smażyć do czasu zarumienienia się składników. Następnie wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.

Całość polać pikantnym keczupem i majonezem oraz posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów