Okonomiyaki z łososiem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2714
Składniki:
- 200 g kukurydzy w zalewie
- 15 g wędzonego łososia
- 10 g tartego parmezanu
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki pikantnego keczupu
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 1 czerwona cebula
- 1 ćwiartka białej kapusty
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- Na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 1 szklanka mleka sojowego
Opis przygotowania:
Kapustę umyć, osączyć z wody i pokroić w cienkie, drobne plastry. Kukurydzę osaczyć z zalewy i dodać do kapusty. Cebulę pokroić, obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do pozostałych składników. Łososia pokroić bardzo drobno.
Przygotować ciasto: mąkę zmieszać z mlekiem sojowym, szczyptą soli i wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Do wyrobionego ciasta dodać wszystkie warzywa oraz ser tarty. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą i wymieszać. Smażyć z obu stron na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju na patelni. Smażąc drugą stronę placka, należy dodać pokrojone kawałeczki wędzonego łososia i smażyć do czasu zarumienienia się składników. Następnie wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.
Całość polać pikantnym keczupem i majonezem oraz posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Przygotować ciasto: mąkę zmieszać z mlekiem sojowym, szczyptą soli i wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Do wyrobionego ciasta dodać wszystkie warzywa oraz ser tarty. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą i wymieszać. Smażyć z obu stron na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju na patelni. Smażąc drugą stronę placka, należy dodać pokrojone kawałeczki wędzonego łososia i smażyć do czasu zarumienienia się składników. Następnie wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.
Całość polać pikantnym keczupem i majonezem oraz posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)