Sałatka pomidorowa z chlebem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3642
Składniki:
- 500 g chleba czerstwego
- 2 duże czerwone cebule
- 5 dojrzałych pomidorów
- 1 duży ogórek
- 8 świeżych listków bazylii
- 1 łyżka ciemnego octu winnego
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- sól
- pieprz świeżo zmielony
Opis przygotowania:
Namoczyć chleb przez 10 minut w zimnej wodzie. Po namoczeniu wyjmij go i dokładnie wyciśnij. Rozkruszyć i włożyć do salaterki. Okruszki chleba powinny być prawie suche. Dodać rozmiażdżone pomidory bez pestek, cebulę pokrojoną w krążki, ogórek pokrojony w plasterki oraz bazylię. Skropić 4 łyżkami oliwy, posolić, dodać pieprz i delikatnie wymieszać. Włożyć do lodówki na 1 godzinę. Przed podaniem doprawić octem winnym i resztą oliwy. Sałatkę udekoruj zieleniną (np. listkami bazylii).
Komentarze (0)