Sałatka pomidorowa z chlebem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3642
Sałatka pomidorowa z chlebem

Składniki:

  • 500 g chleba czerstwego
  • 2 duże czerwone cebule
  • 5 dojrzałych pomidorów
  • 1 duży ogórek
  • 8 świeżych listków bazylii
  • 1 łyżka ciemnego octu winnego
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony

Opis przygotowania:

Namoczyć chleb przez 10 minut w zimnej wodzie. Po namoczeniu wyjmij go i dokładnie wyciśnij. Rozkruszyć i włożyć do salaterki. Okruszki chleba powinny być prawie suche. Dodać rozmiażdżone pomidory bez pestek, cebulę pokrojoną w krążki, ogórek pokrojony w plasterki oraz bazylię. Skropić 4 łyżkami oliwy, posolić, dodać pieprz i delikatnie wymieszać. Włożyć do lodówki na 1 godzinę. Przed podaniem doprawić octem winnym i resztą oliwy. Sałatkę udekoruj zieleniną (np. listkami bazylii).

Autor: olka

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów