Plyndze poznańskie
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 8421
Składniki:
- 3 duże ziemniaki
- 1 szklanka mąki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml śmietany
- 30 dkg wołowiny bez kości
- 1 jajko
- olej do smażenia
- majeranek
- sól
- pieprz
- papryka mielona
Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać ze skóry, umyć i zetrzeć na drobnej tarce. Do startych ziemniaków dodać tyle mąki, aby ciasto miało konsystencje gęstej śmietany. Dodać do tego jajko, sól, pieprz, paprykę mieloną, majeranek i dobrze wymieszać. Wymieszane ciasto układać łyżką na mocno rozgrzany olej i smażyć z obu stron jak placki ziemniaczane. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć mąką i usmażyć na oleju. Cebulę i czosnek pokroić drobno, dodać do smażonego mięsa, doprawić solą, pieprzem i majerankiem, podlać niewielka ilością wody i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Pod koniec duszenia dodać śmietanę i dobrze wymieszać. Plyndze wyłożyć na talerz i obłożyć je upieczonym mięsem. Podawać na gorąco.
Komentarze (1)
To na pewno nie jest przepis na plyndze poznańskie. Prędzej zbójnickie lub coś w ten deseń. Z zupełnie innego regionu. W Poznaniu tradycyjnie plyndzec je się na słodko, albo z cukrem i kwaśną śmietaną, albo z cukrem i powidłami ze śliwek.