Plyndze poznańskie

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 8421
Plyndze poznańskie
fot. Marshall Astor / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 3 duże ziemniaki
  • 1 szklanka mąki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml śmietany
  • 30 dkg wołowiny bez kości
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • papryka mielona

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać ze skóry, umyć i zetrzeć na drobnej tarce. Do startych ziemniaków dodać tyle mąki, aby ciasto miało konsystencje gęstej śmietany. Dodać do tego jajko, sól, pieprz, paprykę mieloną, majeranek i dobrze wymieszać. Wymieszane ciasto układać łyżką na mocno rozgrzany olej i smażyć z obu stron jak placki ziemniaczane. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć mąką i usmażyć na oleju. Cebulę i czosnek pokroić drobno, dodać do smażonego mięsa, doprawić solą, pieprzem i majerankiem, podlać niewielka ilością wody i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Pod koniec duszenia dodać śmietanę i dobrze wymieszać. Plyndze wyłożyć na talerz i obłożyć je upieczonym mięsem. Podawać na gorąco.

Komentarze (1)

To na pewno nie jest przepis na plyndze poznańskie. Prędzej zbójnickie lub coś w ten deseń. Z zupełnie innego regionu. W Poznaniu tradycyjnie plyndzec je się na słodko, albo z cukrem i kwaśną śmietaną, albo z cukrem i powidłami ze śliwek.