Sałatka warzywna z pszenicą i serem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2059
Składniki:
- 300 g miąższu z dyni piżmowej
- 150 g koziego sera twarogowego
- 2 szklanki pszenicy
- 2 łyżki masła
- 1 brokuł
- 1 łyżka soli z cytryny
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Pszenicę zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Namoczoną ugotować na sypko w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Brokuła podzielić na różyczki, przełożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą, aby nie wystawał ponad powierzchnię, ugotować do miękkości i odcedzić. Następnie masło rozgrzać na patelni i dodać do niego pokrojony w kostkę miąższ z dyni piżmowej. Dynię oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie dodać do tego ugotowanego wcześniej brokuła oraz pszenicę. Całość dokładnie wymieszać, doprawić przyprawami jeśli trzeba i smażyć pod przykryciem przez kolejne 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Wszystko posypać pokruszonym twarogiem kozim i skropić sokiem cytrynowym.
Komentarze (0)