Sałatka warzywna z pszenicą i serem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2059
Sałatka warzywna z pszenicą i serem
fot. Alex "Skud" Bayley / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g miąższu z dyni piżmowej
  • 150 g koziego sera twarogowego
  • 2 szklanki pszenicy
  • 2 łyżki masła
  • 1 brokuł
  • 1 łyżka soli z cytryny
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Pszenicę zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Namoczoną ugotować na sypko w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Brokuła podzielić na różyczki, przełożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą, aby nie wystawał ponad powierzchnię, ugotować do miękkości i odcedzić. Następnie masło rozgrzać na patelni i dodać do niego pokrojony w kostkę miąższ z dyni piżmowej. Dynię oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie dodać do tego ugotowanego wcześniej brokuła oraz pszenicę. Całość dokładnie wymieszać, doprawić przyprawami jeśli trzeba i smażyć pod przykryciem przez kolejne 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Wszystko posypać pokruszonym twarogiem kozim i skropić sokiem cytrynowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów