Melon zapiekany z pszenicą, mięsem i spaghetti
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2367
Składniki:
- 250 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 30 g makaronu spaghetti
- 3 łyżki oleju
- 2 awokado
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1 szklanka pszenicy
- 1 żółty melon
- 1 czerwona papryka chili
- 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz owoce umyć i osączyć z wody. Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Melona przekroić na połowę, wydrążyć z niego nasiona i wypełnić ugotowanym wcześniej makaronem. Pszenicę opłukać pod bieżącą wodą, zalać ją 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać mięso mielone, doprawić je szczyptą soli, pieprzu, mielonym tymiankiem, kolendrą i smażyć na średnim ogniu do czasu, aż zmieni kolor. Wtedy dodać do tego pokrojoną wcześniej paprykę oraz ugotowana pszenicę. Dokładnie wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i nałożyć na makaron z melonem. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i piec do czasu, aż melon będzie miękki. Wówczas wyciągnąć z piekarnika. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miksera. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do pokrojonego awokado. Oba składniki zalać oliwą z oliwek i zmiksować na jednolitą masę Zmiksowane wyłożyć na potrawę.
Komentarze (0)