Pszenica z szynką w sosie jabłkowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2116
Składniki:
- 30 g szynki wędzonej w plastrach
- 2 szklanki pszenicy
- 1 łodyga selera
- natka zielonej pietruszki
- sól
- Na sos jabłkowy:
- 4 słodkie jabłka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Owoce oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Pszenicę opłukać pod bieżącą wodą. Następnie moczyć w 4 szklankach lekko osolonej wody przez 4 godziny, po czym ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła, odcedzić i przełożyć na talerz. Na pszenicę nałożyć plastry szynki.
Przygotować sos jabłkowy: jabłka obrać ze skóry i usunąć gniazda nasienne. Masło stopić na patelni, dodać cukier, szczyptę soli i cynamon. Kiedy cukier się rozpuści, dodać pokrojone jabłka. Całość smażyć na małym ogniu przez 10 minut, potem ściągnąć z ognia i dodać do pozostałych składników.
Całość posypać pokrojonym w cienkie plastry selerem oraz natką zielonej pietruszki.
Przygotować sos jabłkowy: jabłka obrać ze skóry i usunąć gniazda nasienne. Masło stopić na patelni, dodać cukier, szczyptę soli i cynamon. Kiedy cukier się rozpuści, dodać pokrojone jabłka. Całość smażyć na małym ogniu przez 10 minut, potem ściągnąć z ognia i dodać do pozostałych składników.
Całość posypać pokrojonym w cienkie plastry selerem oraz natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)