Pszenica z szynką w sosie jabłkowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2116
Pszenica z szynką w sosie jabłkowym
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g szynki wędzonej w plastrach
  • 2 szklanki pszenicy
  • 1 łodyga selera
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • Na sos jabłkowy:
  • 4 słodkie jabłka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Owoce oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Pszenicę opłukać pod bieżącą wodą. Następnie moczyć w 4 szklankach lekko osolonej wody przez 4 godziny, po czym ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła, odcedzić i przełożyć na talerz. Na pszenicę nałożyć plastry szynki.

Przygotować sos jabłkowy: jabłka obrać ze skóry i usunąć gniazda nasienne. Masło stopić na patelni, dodać cukier, szczyptę soli i cynamon. Kiedy cukier się rozpuści, dodać pokrojone jabłka. Całość smażyć na małym ogniu przez 10 minut, potem ściągnąć z ognia i dodać do pozostałych składników.

Całość posypać pokrojonym w cienkie plastry selerem oraz natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów