Pszenica z ryżem, szpinakiem i cieciorką
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1864
Składniki:
- 400 g cieciorki w zalewie
- 2 marchewki
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka ryżu
- 1 szklanka pszenicy
- garść świeżego szpinaku
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Pszenicę przesypać do rondla, zalać ją 2 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 2,5 godziny. Następnie postawić na średnim ogniu, ugotować do miękkości, odparować i przełożyć do miski. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, po czym zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i dodać do ugotowanej wcześniej pszenicy. Marchew obrać ze skóry, pokroić na kawałki, zalać ją 3 szklankami wody i ugotować do miękkości. Ugotowaną odcedzić, wymieszać ze składnikami w misce i przełożyć na talerz. Cieciorkę osączyć z zalewy i dodać do całości. Masło stopić na rozgrzanej patelni, dodać szpinak, smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)