Pszenica z ryżem, szpinakiem i cieciorką

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1640
Pszenica z ryżem, szpinakiem i cieciorką
fot. Rooey202 / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g cieciorki w zalewie
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 szklanka pszenicy
  • garść świeżego szpinaku
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Pszenicę przesypać do rondla, zalać ją 2 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 2,5 godziny. Następnie postawić na średnim ogniu, ugotować do miękkości, odparować i przełożyć do miski. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, po czym zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i dodać do ugotowanej wcześniej pszenicy. Marchew obrać ze skóry, pokroić na kawałki, zalać ją 3 szklankami wody i ugotować do miękkości. Ugotowaną odcedzić, wymieszać ze składnikami w misce i przełożyć na talerz. Cieciorkę osączyć z zalewy i dodać do całości. Masło stopić na rozgrzanej patelni, dodać szpinak, smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów