Tarta kokosowo-czekoladowa
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2813
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 150 g wiórek kokosowych
- 3 łyżki spirytusu
- Na ciasto:
- 3 łyżki masła
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżka masła do wysmarowania formy
- 0,5 szklanki letniego mleka
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Wiórki kokosowe zalać spirytusem i dokładnie wymieszać. Przygotować ciasto na tartę: mąkę przesypać na stolnicę, dodać do niej cukier, szczyptę soli i pokrojone drobno masło. Wbić jajka, wlać letnie mleko i z całości wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione zbić w kulę, potem zawinąć w folię spożywczą i na 20 minut włożyć do lodówki. Po tym czasie rozwałkować na grubość 0,7 mm i przełożyć na wysmarowaną masłem formę do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć i przestudzić. Na przestudzone ciasto przełożyć nasączone spirytusem wiórki kokosowe. Czekoladę połamać na drobne kawałeczki, przełożyć do rondla i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. Rozpuszczoną masą zalać wiórki kokosowe. Do spożycia podawać, kiedy masa czekoladowa zastygnie.
Komentarze (0)