Tarta kokosowo-czekoladowa

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2813
Tarta kokosowo-czekoladowa
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 150 g wiórek kokosowych
  • 3 łyżki spirytusu
  • Na ciasto:
  • 3 łyżki masła
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy
  • 0,5 szklanki letniego mleka
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Wiórki kokosowe zalać spirytusem i dokładnie wymieszać. Przygotować ciasto na tartę: mąkę przesypać na stolnicę, dodać do niej cukier, szczyptę soli i pokrojone drobno masło. Wbić jajka, wlać letnie mleko i z całości wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione zbić w kulę, potem zawinąć w folię spożywczą i na 20 minut włożyć do lodówki. Po tym czasie rozwałkować na grubość 0,7 mm i przełożyć na wysmarowaną masłem formę do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć i przestudzić. Na przestudzone ciasto przełożyć nasączone spirytusem wiórki kokosowe. Czekoladę połamać na drobne kawałeczki, przełożyć do rondla i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. Rozpuszczoną masą zalać wiórki kokosowe. Do spożycia podawać, kiedy masa czekoladowa zastygnie.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów