Pszenica w liściach winogron
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1861
Składniki:
- 10 dag tłuczonych pistacji
- 8 liści winogron
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 szklanki pszenicy ozimej
- 2 ząbki czosnku
- 1 mały koper włoski
- sól
- biały pieprz
Opis przygotowania:
Pszenicę opłukać pod bieżącą wodą, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, moczyć przez 3 godziny, a następnie ugotować w wodzie, w której się moczyła i odparować. Liście winogron umyć, po czym przełożyć do małego rondla, zalać niewielką ilością wody z 1 łyżką oliwy z oliwek, dodać szczyptę soli i zagotować. Zagotowane osączyć z wody i przełożyć na talerz. Koper włoski pokroić drobno. Rozgrzać pozostałą oliwę na patelni, dodać przepuszczony przez praskę czosnek, pokrojony koper i podsmażyć. Do podsmażonych składników dodać pszenicę oraz pistacje i całość smażyć na małym ogniu przez 2 minuty. Wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i przełożyć na liście winogron.
Komentarze (0)