Pszenica w liściach winogron

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1861
Pszenica w liściach winogron
fot. qdrips / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 10 dag tłuczonych pistacji
  • 8 liści winogron
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 szklanki pszenicy ozimej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały koper włoski
  • sól
  • biały pieprz

Opis przygotowania:

Pszenicę opłukać pod bieżącą wodą, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, moczyć przez 3 godziny, a następnie ugotować w wodzie, w której się moczyła i odparować. Liście winogron umyć, po czym przełożyć do małego rondla, zalać niewielką ilością wody z 1 łyżką oliwy z oliwek, dodać szczyptę soli i zagotować. Zagotowane osączyć z wody i przełożyć na talerz. Koper włoski pokroić drobno. Rozgrzać pozostałą oliwę na patelni, dodać przepuszczony przez praskę czosnek, pokrojony koper i podsmażyć. Do podsmażonych składników dodać pszenicę oraz pistacje i całość smażyć na małym ogniu przez 2 minuty. Wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i przełożyć na liście winogron.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów