Dynia z boczkiem w cieście

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1470
Dynia z boczkiem w cieście
fot. Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 350 g miąższu z dyni
  • 250 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 30 g wędzonego boczku
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • sól
  • pieprz
  • pęczek drobnego szczypiorku

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ciasto francuskie rozmrozić, po czym namoczyć ciepłą wodą i wyciąć foremką odpowiednie kształty. Boczek pokroić w kostkę, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i lekko zrumienić. Zrumieniony ściągnąć z ognia i dodać do ciasta w foremce. Miąższ z dyni pokroić w kostkę, potem dodać do do składników w cieście.Składniki oprószyć szczyptą soli, pieprzu i zalać oliwą z oliwek. Następnie całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz z keczupem. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i przełożyć do małej do miseczki. Szczypiorek pokroić drobno i dodać do przepuszczonego czosnku. Jogurt wymieszać z majonezem i szczyptą soli i połączyć ze składnikami w miseczce. Wszystko dokładnie wymieszać, po czym dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów