Dynia z boczkiem w cieście
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1681
Składniki:
- 350 g miąższu z dyni
- 250 g mrożonego ciasta francuskiego
- 30 g wędzonego boczku
- 2 łyżki pikantnego keczupu
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- sól
- pieprz
- pęczek drobnego szczypiorku
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ciasto francuskie rozmrozić, po czym namoczyć ciepłą wodą i wyciąć foremką odpowiednie kształty. Boczek pokroić w kostkę, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i lekko zrumienić. Zrumieniony ściągnąć z ognia i dodać do ciasta w foremce. Miąższ z dyni pokroić w kostkę, potem dodać do do składników w cieście.Składniki oprószyć szczyptą soli, pieprzu i zalać oliwą z oliwek. Następnie całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz z keczupem. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i przełożyć do małej do miseczki. Szczypiorek pokroić drobno i dodać do przepuszczonego czosnku. Jogurt wymieszać z majonezem i szczyptą soli i połączyć ze składnikami w miseczce. Wszystko dokładnie wymieszać, po czym dodać do potrawy.
Komentarze (0)