Mus czekoladowo-cytrynowy
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3029
Składniki:
- Mus czekoladowy:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 120 ml śmietany kremówki
- 2 jajka
- 2 łyżki brandy
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki wody mineralnej
- 2 łyżki cukru
- Mus cytrynowy:
- 150 ml śmietany kremówki
- 2 białka
- 2 łyżki cukru
- 1 cytryna
Opis przygotowania:
Przygotować mus czekoladowy: czekoladę połamać na drobne kawałki. Żółtka oddzielić od białek. Brandy przelać do rondla z wodą mineralną i postawić na małym ogniu. Dodać do tego pokruszoną czekoladę i cały czas mieszając, doprowadzić do utworzenia gęstej masy. Potem wszystko ściągnąć z ognia, dodać masło, rozetrzeć i dodać żółtka. Całość utrzeć energicznie na jednolitą masę i przestudzić. Białka ubić trzepaczką z cukrem na puszystą pianę, po czym stopniowo dodawać do utartej masy i dobrze wymieszać. Zmrożoną śmietanę ubić na puszystą masę i połączyć ze wszystkimi składnikami, energicznie mieszając.
Przygotować mus cytrynowy: cytrynę sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, po czym zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Śmietanę utrzeć z otartą skórką cytrynową oraz cukrem na jednolitą masę. Do utartej masy wlać sok z cytryny i dokładnie rozmieszać. Białka ubić na puszystą pianę i stopniowo dodawać do całości, cały czas mieszając.
Gotowym musem czekoladowym i cytrynowym wyłożyć na przemian pucharki deserowe.
Przygotować mus cytrynowy: cytrynę sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, po czym zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Śmietanę utrzeć z otartą skórką cytrynową oraz cukrem na jednolitą masę. Do utartej masy wlać sok z cytryny i dokładnie rozmieszać. Białka ubić na puszystą pianę i stopniowo dodawać do całości, cały czas mieszając.
Gotowym musem czekoladowym i cytrynowym wyłożyć na przemian pucharki deserowe.
Komentarze (0)