Mus czekoladowo-cytrynowy

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3029
Mus czekoladowo-cytrynowy
fot. loloieg / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • Mus czekoladowy:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 120 ml śmietany kremówki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki brandy
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki wody mineralnej
  • 2 łyżki cukru
  • Mus cytrynowy:
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 2 białka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cytryna

Opis przygotowania:

Przygotować mus czekoladowy: czekoladę połamać na drobne kawałki. Żółtka oddzielić od białek. Brandy przelać do rondla z wodą mineralną i postawić na małym ogniu. Dodać do tego pokruszoną czekoladę i cały czas mieszając, doprowadzić do utworzenia gęstej masy. Potem wszystko ściągnąć z ognia, dodać masło, rozetrzeć i dodać żółtka. Całość utrzeć energicznie na jednolitą masę i przestudzić. Białka ubić trzepaczką z cukrem na puszystą pianę, po czym stopniowo dodawać do utartej masy i dobrze wymieszać. Zmrożoną śmietanę ubić na puszystą masę i połączyć ze wszystkimi składnikami, energicznie mieszając.

Przygotować mus cytrynowy: cytrynę sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, po czym zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Śmietanę utrzeć z otartą skórką cytrynową oraz cukrem na jednolitą masę. Do utartej masy wlać sok z cytryny i dokładnie rozmieszać. Białka ubić na puszystą pianę i stopniowo dodawać do całości, cały czas mieszając.

Gotowym musem czekoladowym i cytrynowym wyłożyć na przemian pucharki deserowe.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów