Ravioli z cielęciną, pszenicą i warzywami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2586
Składniki:
- 400 g mielonej wołowiny
- 200 ml gotowego sosu sojowego ciemnego
- 2 szklanki pszenicy
- 2 czerwone papryki
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 2 małe ogórki zielone
- 1 żółty melon
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- pęczek jarmużu
- Na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 0,5 szklanki letniej wody
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Pszenicę zalać 1 l lekko osolonej wody, moczyć przez 4 godziny, po czym ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Melona obrać ze skóry, przekroić, usunąć pestki, a miąższ pokroić w kostkę. Paprykę pozbawić nasion i pokroić drobno. Cebule obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Marchew pokroić na drobne kawałki. Rozgrzać 6 łyżek oleju na patelni, dodać pokrojone warzywa oraz całe ogórki i podsmażyć. Potem oprószyć pieprzem oraz solą, przykryć i dusić jeszcze przez 3 minuty i ściągnąć z ognia. Część warzyw odłożyć do posypania gotowej potrawy, a resztę zmieszać z ugotowaną pszenicą. Rozgrzać 4 łyżki oleju na patelni, wyłożyć mięso mielone, doprawić pieprzem i solą do smaku i zrumienić. Zrumienione ściągnąć z ognia i dodać do składników. Całość dokładnie wymieszać.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wbić do niej jajko, wlać letnia wodę, dodać szczyptę soli i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na cztery kawałki i rozwałkować na grubość 3 mm. Na 2 rozwałkowane kawałki nałożyć mięso z wymieszanymi składnikami i nakryć kolejnym płatem ciasta. Wszystko zlepić ręcznie, włożyć do dużego garnka z gotującą się wodą i gotować przez 4 minuty. Gotowe wyciągnąć, przełożyć na talerz i posypać pozostawioną częścią duszonych warzyw z ogórkiem. Całą potrawę zalać gotowym sosem sojowym i udekorować natką jarmużu.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wbić do niej jajko, wlać letnia wodę, dodać szczyptę soli i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na cztery kawałki i rozwałkować na grubość 3 mm. Na 2 rozwałkowane kawałki nałożyć mięso z wymieszanymi składnikami i nakryć kolejnym płatem ciasta. Wszystko zlepić ręcznie, włożyć do dużego garnka z gotującą się wodą i gotować przez 4 minuty. Gotowe wyciągnąć, przełożyć na talerz i posypać pozostawioną częścią duszonych warzyw z ogórkiem. Całą potrawę zalać gotowym sosem sojowym i udekorować natką jarmużu.
Komentarze (0)