Aushak
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2256
Składniki:
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 200 g mielonego mięsa wieprzowego
- 30 g makaronu rurki
- 3 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
- sól
- pieprz
- Na ciasto :
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 0,5 szklanki letniej wody
- Na wypełnienie:
- 20 g białego sera twarogowego
- 4 liście świeżej mięty
- 3 łyżki oleju
- 2 duże pory
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Do wymieszanej mąki wbić jajko, wlać letnią wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione rozwałkować na grubość 0,5 mm i wyciąć kubkiem krążki.
Przygotować wypełnienie: pory oraz miętę pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać ze skóry i zeszklić na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone pory oraz miętę, po czym składniki doprawić do smaku mielonym imbirem, pieprzem oraz solą, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Potem do smażonych składników dodać pokruszony drobno ser biały, ponownie wymieszać i smażyć przez kolejne 1,5 minuty. Usmażone ściągnąć z ognia, lekko przestudzić i łyżeczką nałożyć na wycięte krążki, po czym całość zlepić ręcznie. Zlepione wrzucić do 1 l gotującej się wody. Gotować przez trzy minuty, potem odcedzić łyżką cedzakowa i wyłożyć na talerz.
Makaron rurki zalać 1 l lekko osolonej wody ugotować do miękkości i odcedzić. Rozgrzać 3 łyżki oleju na patelni i zeszklić na nim obrany i pokrojony drobno czosnek. Do zeszklonego czosnku dodać mielone mięso wieprzowe i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Potem dodać do tego ugotowany wcześniej makaron i przecier pomidorowy. Wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 4 minuty. Gotowe ściągnąć z ognia i wyłożyć na składniki na talerzu. Całość zalać jogurtem naturalnym i posypać mielonym tymiankiem.
Przygotować wypełnienie: pory oraz miętę pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać ze skóry i zeszklić na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone pory oraz miętę, po czym składniki doprawić do smaku mielonym imbirem, pieprzem oraz solą, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Potem do smażonych składników dodać pokruszony drobno ser biały, ponownie wymieszać i smażyć przez kolejne 1,5 minuty. Usmażone ściągnąć z ognia, lekko przestudzić i łyżeczką nałożyć na wycięte krążki, po czym całość zlepić ręcznie. Zlepione wrzucić do 1 l gotującej się wody. Gotować przez trzy minuty, potem odcedzić łyżką cedzakowa i wyłożyć na talerz.
Makaron rurki zalać 1 l lekko osolonej wody ugotować do miękkości i odcedzić. Rozgrzać 3 łyżki oleju na patelni i zeszklić na nim obrany i pokrojony drobno czosnek. Do zeszklonego czosnku dodać mielone mięso wieprzowe i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Potem dodać do tego ugotowany wcześniej makaron i przecier pomidorowy. Wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 4 minuty. Gotowe ściągnąć z ognia i wyłożyć na składniki na talerzu. Całość zalać jogurtem naturalnym i posypać mielonym tymiankiem.
Komentarze (0)