Gyros z pieczarkami, warzywami i jogurtem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2091
Składniki:
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 20 g pieczarek
- 2 chlebki pita
- 2 pomidory
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 żabki czosnku
- 1 cebula
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- natka jarmużu
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Chlebki pita namoczyć ciepłą wodą, po czym przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i przyrumienić z obu stron na małym ogniu. Zrumienione ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Pieczarki oczyścić z błony i pokroić w cienkie plastry. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone pieczarki, oprószyć solą i smażyć na średnim ogniu przez 2 minuty. Usmażone ściągnąć z ognia i wyłożyć na pitę. Pomidory pokroić w plastry i dodać do składników. Cebulę obrać ze skóry i dodać do całości. Wszystko zalać jogurtem naturalnym, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i udekorować natką jarmużu.
Komentarze (0)