Gyros z pieczarkami, warzywami i jogurtem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2091
Gyros z pieczarkami, warzywami i jogurtem
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 20 g pieczarek
  • 2 chlebki pita
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 żabki czosnku
  • 1 cebula
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • natka jarmużu
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Chlebki pita namoczyć ciepłą wodą, po czym przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i przyrumienić z obu stron na małym ogniu. Zrumienione ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Pieczarki oczyścić z błony i pokroić w cienkie plastry. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone pieczarki, oprószyć solą i smażyć na średnim ogniu przez 2 minuty. Usmażone ściągnąć z ognia i wyłożyć na pitę. Pomidory pokroić w plastry i dodać do składników. Cebulę obrać ze skóry i dodać do całości. Wszystko zalać jogurtem naturalnym, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i udekorować natką jarmużu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów