Tortilla z parówkami, jogurtem i awokado

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2084
Tortilla z parówkami, jogurtem i awokado
fot. star5112 / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 100 g pikantnego keczupu
  • 6 placków tortilli
  • 6 dojrzałych awokado
  • 5 g tartego parmezanu
  • 6 parówek drobiowych
  • 2 pomidory
  • 1 ćwiartka białej kapusty
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa oraz awokado umyć i osączyć z wody. Kapustę białą z szatkować na tarce jarzynowej o grubych oczkach, sparzyć ją 2 szklankami wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru i przełożyć do miski. Do sparzonej kapusty wlać sok cytrynowy, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz cukru, dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz. Parówki drobiowe przełożyć do rondla, zalać je 1 l wody, zagotować, po czym odcedzić i obrać ze skóry. Placki tortilli skropić zimną wodą, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć po 40 sekund z obu stron. Usmażoną ściągnąć z ognia i wysmarować pikantnym keczupem. Na to wyłożyć ugotowane wcześniej parówki i razem zawinąć w rulony. Zawinięte składniki dodać do kapusty na talerzu wraz z pokrojonymi w cienkie plastry pomidorami. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ rozetrzeć łyżką i wyłożyć na potrawę. Całość polać jogurtem naturalnym i posypać tartym parmezanem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów