Tortilla z parówkami, jogurtem i awokado
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2084
Składniki:
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 100 g pikantnego keczupu
- 6 placków tortilli
- 6 dojrzałych awokado
- 5 g tartego parmezanu
- 6 parówek drobiowych
- 2 pomidory
- 1 ćwiartka białej kapusty
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka soku cytrynowego
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa oraz awokado umyć i osączyć z wody. Kapustę białą z szatkować na tarce jarzynowej o grubych oczkach, sparzyć ją 2 szklankami wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru i przełożyć do miski. Do sparzonej kapusty wlać sok cytrynowy, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz cukru, dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz. Parówki drobiowe przełożyć do rondla, zalać je 1 l wody, zagotować, po czym odcedzić i obrać ze skóry. Placki tortilli skropić zimną wodą, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć po 40 sekund z obu stron. Usmażoną ściągnąć z ognia i wysmarować pikantnym keczupem. Na to wyłożyć ugotowane wcześniej parówki i razem zawinąć w rulony. Zawinięte składniki dodać do kapusty na talerzu wraz z pokrojonymi w cienkie plastry pomidorami. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ rozetrzeć łyżką i wyłożyć na potrawę. Całość polać jogurtem naturalnym i posypać tartym parmezanem.
Komentarze (0)