Tortilla z omletem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4714
Składniki:
- 15 g wędzonej szynki w plastrach
- 4 jajka
- 2 placki tortilli
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki pikantnego keczupu
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 1 pęczek szczypiorku
- 0,5 szklanki letniej wody
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Placki tortilli namoczyć letnią wodą, potem przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 40 sekund z jednej strony. Usmażone ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Szczypiorek umyć, osączyć z wody i pokroić na kawałki. Jajka wbić do miski, dodać do nich pokrojoną na drobne kawałki szynkę. Wsypać do tego mąkę, wlać mleko, po czym wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie roztrzepać trzepaczką. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli wlać roztrzepane składniki i smażyć do czasu, aż się zetną (tylko z jednej strony). Następnie całość przełożyć na placki tortilli, polać keczupem i posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)