Tortilla z omletem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4714
Tortilla z omletem
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 15 g wędzonej szynki w plastrach
  • 4 jajka
  • 2 placki tortilli
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Placki tortilli namoczyć letnią wodą, potem przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 40 sekund z jednej strony. Usmażone ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Szczypiorek umyć, osączyć z wody i pokroić na kawałki. Jajka wbić do miski, dodać do nich pokrojoną na drobne kawałki szynkę. Wsypać do tego mąkę, wlać mleko, po czym wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie roztrzepać trzepaczką. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli wlać roztrzepane składniki i smażyć do czasu, aż się zetną (tylko z jednej strony). Następnie całość przełożyć na placki tortilli, polać keczupem i posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów