Żabnica z omletem i makaronem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2069
Składniki:
- 300 g filetów z żabnicy
- 20 g makaronu nitki
- 3 zielone szparagi
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki czarnego sezamu
- 1 korniszon
- 1 łyżeczka suszonego estragonu
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
- Omlet:
- 4 jajka
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka mąki pszennej
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory oraz korniszona pokroić w cienkie plastry. Szparagi pokroić na kawałki, przełożyć je do rondla, zalać trzema szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Sezam czarny zmielić młynkiem na drobniejsze kawałki. Makaron nitki przełożyć do rondla, zalać go 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Przygotować omlet: jajka wbić do rondla, wlać do nich mleko, wsypać mąkę, szczyptę soli, pieprzu i roztrzepać widelcem. Roztrzepane składniki przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć do chwili, aż się zetną. Wtedy ściągnąć je z ognia, przełożyć na talerz i obsypać mielonym czarnym sezamem. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać filety z żabnicy, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, suszonym rozmarynem i lekko je przyrumienić. Następnie wlać do nich wino wytrawne i dusić pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości ryby. Gotową rybę ściągnąć z ognia, wyłożyć na usmażony wcześniej omlet i posypać gotowanym makaronem. Wszystko udekorować pokrojonym korniszonem, pomidorami, gotowanymi szparagami i posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)