Żabnica z omletem i makaronem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2069
Żabnica z omletem i makaronem
fot. www.theedinburghblog.co.uk / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g filetów z żabnicy
  • 20 g makaronu nitki
  • 3 zielone szparagi
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki czarnego sezamu
  • 1 korniszon
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • Omlet:
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory oraz korniszona pokroić w cienkie plastry. Szparagi pokroić na kawałki, przełożyć je do rondla, zalać trzema szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Sezam czarny zmielić młynkiem na drobniejsze kawałki. Makaron nitki przełożyć do rondla, zalać go 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Przygotować omlet: jajka wbić do rondla, wlać do nich mleko, wsypać mąkę, szczyptę soli, pieprzu i roztrzepać widelcem. Roztrzepane składniki przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć do chwili, aż się zetną. Wtedy ściągnąć je z ognia, przełożyć na talerz i obsypać mielonym czarnym sezamem. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać filety z żabnicy, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, suszonym rozmarynem i lekko je przyrumienić. Następnie wlać do nich wino wytrawne i dusić pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości ryby. Gotową rybę ściągnąć z ognia, wyłożyć na usmażony wcześniej omlet i posypać gotowanym makaronem. Wszystko udekorować pokrojonym korniszonem, pomidorami, gotowanymi szparagami i posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów