Grzanki z serem, omletem i ogórkiem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1971
Grzanki z serem, omletem i ogórkiem
fot. anneh632 / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 kromki chleba tostowego
  • 2 liście kapusty pekińskiej
  • 1 zielony ogórek
  • 1 łyżka oleju
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • Omlet:
  • 4 jajka
  • 1 łyżka tartego sera Gouda
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mleka 2%
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ogórka pokroić w cienkie plastry. Szczypiorek drobno posiekać. Chleb tostowy przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i przyrumienić go z obu stron na średnim ogniu. Przyrumieniony ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz wraz z pokrojonym ogórkiem oraz liśćmi kapusty pekińskiej.

Przygotować omlet: jajka wbić do rondla, zalać mlekiem, wsypać do tego mąkę, szczyptę soli oraz pieprzu i tarty ser Gouda. Wszystko dokładnie roztrzepać widelcem i przelać na rozgrzany olej na patelni. Smażyć do chwili, aż się zetną. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do całości.

Na koniec posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (1)

Podobne przepisy

Więcej przepisów