Grzanki z serem, omletem i ogórkiem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1971
Składniki:
- 4 kromki chleba tostowego
- 2 liście kapusty pekińskiej
- 1 zielony ogórek
- 1 łyżka oleju
- pęczek drobnego szczypiorku
- Omlet:
- 4 jajka
- 1 łyżka tartego sera Gouda
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mleka 2%
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ogórka pokroić w cienkie plastry. Szczypiorek drobno posiekać. Chleb tostowy przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i przyrumienić go z obu stron na średnim ogniu. Przyrumieniony ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz wraz z pokrojonym ogórkiem oraz liśćmi kapusty pekińskiej.
Przygotować omlet: jajka wbić do rondla, zalać mlekiem, wsypać do tego mąkę, szczyptę soli oraz pieprzu i tarty ser Gouda. Wszystko dokładnie roztrzepać widelcem i przelać na rozgrzany olej na patelni. Smażyć do chwili, aż się zetną. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do całości.
Na koniec posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Przygotować omlet: jajka wbić do rondla, zalać mlekiem, wsypać do tego mąkę, szczyptę soli oraz pieprzu i tarty ser Gouda. Wszystko dokładnie roztrzepać widelcem i przelać na rozgrzany olej na patelni. Smażyć do chwili, aż się zetną. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do całości.
Na koniec posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (1)
pyszne