Stroopwafel
Oceń:
(7 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 14686
Składniki:
- Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g rozpuszczonego masła
- 150 g cukru
- 70 ml ciepłego mleka
- 20 g suszonych drożdży
- 1 jajko
- Syrop:
- 300 g melasy z trzciny cukrowej
- 150 g brązowego cukru
- 50 g rozpuszczonego masła
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: drożdże przesypać do kubka, zalać je ciepłym mlekiem, wsypać do nich 1 łyżeczkę cukru i razem dobrze rozetrzeć. Następnie mąkę przesypać do miski, wlać do niej rozpuszczone masło, roztarte drożdże, wbić do tego jajko i wsypać pozostały cukier. Ze składników wyrobić gładkie ciasto, nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Przygotować syrop: do rondla wlać melasę, rozpuszczone masło i wsypać do tego cukier brązowy oraz cynamon. Składniki w rondlu dokładnie wymieszać aby się rozpuściły na małym ogniu, po czym ściągnąć je z ognia.
Z wyrośniętego ciasta urwać w małe kawałki, uformować z nich kulki i przełożyć je na rozgrzaną waflownicę i piec na złoty kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z waflownicy i dopóki są jeszcze gorące - wysmarować je przygotowanym wcześniej syropem.
Przygotować syrop: do rondla wlać melasę, rozpuszczone masło i wsypać do tego cukier brązowy oraz cynamon. Składniki w rondlu dokładnie wymieszać aby się rozpuściły na małym ogniu, po czym ściągnąć je z ognia.
Z wyrośniętego ciasta urwać w małe kawałki, uformować z nich kulki i przełożyć je na rozgrzaną waflownicę i piec na złoty kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z waflownicy i dopóki są jeszcze gorące - wysmarować je przygotowanym wcześniej syropem.
Komentarze (0)