Stroopwafel

Oceń:
(7 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 14686
Stroopwafel
fot. Takeaway (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g rozpuszczonego masła
  • 150 g cukru
  • 70 ml ciepłego mleka
  • 20 g suszonych drożdży
  • 1 jajko
  • Syrop:
  • 300 g melasy z trzciny cukrowej
  • 150 g brązowego cukru
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: drożdże przesypać do kubka, zalać je ciepłym mlekiem, wsypać do nich 1 łyżeczkę cukru i razem dobrze rozetrzeć. Następnie mąkę przesypać do miski, wlać do niej rozpuszczone masło, roztarte drożdże, wbić do tego jajko i wsypać pozostały cukier. Ze składników wyrobić gładkie ciasto, nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Przygotować syrop: do rondla wlać melasę, rozpuszczone masło i wsypać do tego cukier brązowy oraz cynamon. Składniki w rondlu dokładnie wymieszać aby się rozpuściły na małym ogniu, po czym ściągnąć je z ognia.

Z wyrośniętego ciasta urwać w małe kawałki, uformować z nich kulki i przełożyć je na rozgrzaną waflownicę i piec na złoty kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z waflownicy i dopóki są jeszcze gorące - wysmarować je przygotowanym wcześniej syropem.

Komentarze (0)