Schabowe z omletem, ryżem i kukurydzą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1957
Schabowe z omletem, ryżem i kukurydzą
fot. Special*Dark / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g kukurydzy w zalewie
  • 6 łyżek oleju
  • 4 jajka
  • 4 kotlety schabowe z kością
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka mleka
  • 1 szklanka brązowego ryżu
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Mięso umyć, osączyć z wody i podzielić na porcje. Ryż brązowy opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody i gotować do czasu, aż woda całkowicie wyparuje. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać osączoną z zalewy kukurydzę oraz ugotowany wcześniej ryż. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Jajka wbić do rondla, po czym wsypać do nich mąkę, wlać mleko, oprószyć szczyptą soli i całość dokładnie roztrzepać trzepaczką. Roztrzepane jajka przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć do czasu, aż się zetną. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu. Kotlety schabowe oprószyć pieprzem oraz solą i smażyć z obu stron do miękkości na pozostałym rozgrzanym oleju na patelni. Usmażone osączyć z tłuszczu i dodać do potrawy. Wszystko polać pikantnym keczupem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów