Schabowe z omletem, ryżem i kukurydzą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1957
Składniki:
- 200 g kukurydzy w zalewie
- 6 łyżek oleju
- 4 jajka
- 4 kotlety schabowe z kością
- 2 łyżki pikantnego keczupu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka mleka
- 1 szklanka brązowego ryżu
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Mięso umyć, osączyć z wody i podzielić na porcje. Ryż brązowy opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody i gotować do czasu, aż woda całkowicie wyparuje. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać osączoną z zalewy kukurydzę oraz ugotowany wcześniej ryż. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Jajka wbić do rondla, po czym wsypać do nich mąkę, wlać mleko, oprószyć szczyptą soli i całość dokładnie roztrzepać trzepaczką. Roztrzepane jajka przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć do czasu, aż się zetną. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu. Kotlety schabowe oprószyć pieprzem oraz solą i smażyć z obu stron do miękkości na pozostałym rozgrzanym oleju na patelni. Usmażone osączyć z tłuszczu i dodać do potrawy. Wszystko polać pikantnym keczupem.
Komentarze (0)