Grzanki z omletem i kiełkami fasoli
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1606
Składniki:
- 6 kromek chleba pszennego
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 5 g kiełków fasoli mung
- 1 szklanka wrzącej wody
- Omlet:
- 4 jajka
- 2 łyżki maki kukurydzianej
- 2 łyżki mleka 2%
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Kiełki fasoli mung sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Kromki chleba wysmarować 5 łyżkami oliwy z oliwek i lekko zrumienić z obu stron na rozgrzanej patelni. Zrumienione ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.
Przygotować omlet: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanej oliwy z oliwek na patelni. Jajka wbić do rondla, wsypać do nich mąkę kukurydzianą, wlać mleko, wsypać szczyptę soli oraz pieprzu, dokładnie roztrzepać widelcem i przelać do zeszklonego czosnku na patelni. Smażyć na średnim ogniu do chwili, aż się zetną. Wtedy ściągnąć je z ognia, pokroić na porcje i wyłożyć na grzanki na talerzu.
Wszystko posypać kiełkami fasoli mung.
Przygotować omlet: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanej oliwy z oliwek na patelni. Jajka wbić do rondla, wsypać do nich mąkę kukurydzianą, wlać mleko, wsypać szczyptę soli oraz pieprzu, dokładnie roztrzepać widelcem i przelać do zeszklonego czosnku na patelni. Smażyć na średnim ogniu do chwili, aż się zetną. Wtedy ściągnąć je z ognia, pokroić na porcje i wyłożyć na grzanki na talerzu.
Wszystko posypać kiełkami fasoli mung.
Komentarze (0)