Grzanki z omletem i kiełkami fasoli

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1606
Grzanki z omletem i kiełkami fasoli
fot. atl10trader / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 6 kromek chleba pszennego
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 5 g kiełków fasoli mung
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • Omlet:
  • 4 jajka
  • 2 łyżki maki kukurydzianej
  • 2 łyżki mleka 2%
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Kiełki fasoli mung sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Kromki chleba wysmarować 5 łyżkami oliwy z oliwek i lekko zrumienić z obu stron na rozgrzanej patelni. Zrumienione ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.

Przygotować omlet: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanej oliwy z oliwek na patelni. Jajka wbić do rondla, wsypać do nich mąkę kukurydzianą, wlać mleko, wsypać szczyptę soli oraz pieprzu, dokładnie roztrzepać widelcem i przelać do zeszklonego czosnku na patelni. Smażyć na średnim ogniu do chwili, aż się zetną. Wtedy ściągnąć je z ognia, pokroić na porcje i wyłożyć na grzanki na talerzu.

Wszystko posypać kiełkami fasoli mung.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów