Babeczki jagodowe

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 515
Babeczki jagodowe
fot. Alex9500 (elements.envato.com)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 600 g mąki pszennej
  • 300 g miękkiego masła
  • 250 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • Ponadto:
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 szklanki jagód
  • 2 łyżki masła do wysmarowania foremek

Opis przygotowania:

Jagody umyć i odsączyć z wody. Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnice i wymieszać ją z cukrem, cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Dodać do tego masło i wyrobić gładkie ciasto. Po wyrobieniu ciasto zbić w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Następnie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować je na grubość 3 mm. Po rozwałkowaniu część ciasto przełożyć do wysmarowanych masłem foremek, a z pozostałej części ciasta wyciąć gwiazdki foremką. Jagody wsypać do ciasta z foremką i całość zlepić wyciętymi gwiazdkami z ciasta. Wszystko włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i obficie posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów