Babeczki jagodowe
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 515
Składniki:
- Ciasto:
- 600 g mąki pszennej
- 300 g miękkiego masła
- 250 g cukru
- 16 g cukru waniliowego
- szczypta soli
- Ponadto:
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 szklanki jagód
- 2 łyżki masła do wysmarowania foremek
Opis przygotowania:
Jagody umyć i odsączyć z wody. Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnice i wymieszać ją z cukrem, cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Dodać do tego masło i wyrobić gładkie ciasto. Po wyrobieniu ciasto zbić w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Następnie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować je na grubość 3 mm. Po rozwałkowaniu część ciasto przełożyć do wysmarowanych masłem foremek, a z pozostałej części ciasta wyciąć gwiazdki foremką. Jagody wsypać do ciasta z foremką i całość zlepić wyciętymi gwiazdkami z ciasta. Wszystko włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i obficie posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)