Bakłażan zapiekany z dzikim ryżem i szpinakiem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2667
Składniki:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki łuskanych migdałów
- 1 bakłażan
- 1 szklanka dzikiego ryżu
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 szklanki suszonej żurawiny
- pęczek świeżego szpinaku
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Dziki ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Bakłażana przekroić na połówki, wydrążyć środki i pokroić je w drobną kostkę. Szpinak oraz natkę zielonej pietruszki pokroić na drobne kawałki. Żurawinę suszoną sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać połowę sparzonej wcześniej żurawiny (drugą połowę pozostawić do posypania potrawy), pokrojone środki bakłażana oraz pokrojony szpinak i natkę zielonej pietruszki. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie dodać do tego odparowany ryż. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć przez kolejne 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i napełnić nimi wydrążonego bakłażana. Całość polać pozostałą oliwa z oliwek, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C i zapiekać do miękkości bakłażana. Gotową potrawę wyciągnąć z piekarnika, posypać pozostawioną żurawiną oraz pokrojonymi migdałami.
Komentarze (0)