Tortilla z miksem fasolowo-serowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1341
Składniki:
- Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 0,5 szklanki letniej wody
- 0,5 łyżeczki soli
- Miks:
- 300 g białej fasoli
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- pieprz świeżo zmielony
Opis przygotowania:
Przygotować tortillę: mąkę pszenną oraz kukurydzianą przesypać razem na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Do wymieszanych składników wlać letnią wodę i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na równe kawałki, potem rozwałkować na grubość 1 mm i przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Smażyć z obu stron do chwili, aż się przyrumienią, wtedy ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz.
Przygotować miks: fasolę białą przełożyć do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła, odcedzić i przełożyć do miksera. Czosnek obrać ze skóry i dodać do fasoli w mikserze. Po czym wsypać do tego tarty parmezan, wlać do tego oliwę z oliwek i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Zmiksowane składniki przełożyć do miseczki, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i podawać razem z tortillą.
Przygotować miks: fasolę białą przełożyć do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła, odcedzić i przełożyć do miksera. Czosnek obrać ze skóry i dodać do fasoli w mikserze. Po czym wsypać do tego tarty parmezan, wlać do tego oliwę z oliwek i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Zmiksowane składniki przełożyć do miseczki, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i podawać razem z tortillą.
Komentarze (0)