Tortilla z miksem fasolowo-serowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1146
Tortilla z miksem fasolowo-serowym
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Miks:
  • 300 g białej fasoli
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz świeżo zmielony

Opis przygotowania:

Przygotować tortillę: mąkę pszenną oraz kukurydzianą przesypać razem na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Do wymieszanych składników wlać letnią wodę i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na równe kawałki, potem rozwałkować na grubość 1 mm i przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Smażyć z obu stron do chwili, aż się przyrumienią, wtedy ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz.

Przygotować miks: fasolę białą przełożyć do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła, odcedzić i przełożyć do miksera. Czosnek obrać ze skóry i dodać do fasoli w mikserze. Po czym wsypać do tego tarty parmezan, wlać do tego oliwę z oliwek i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Zmiksowane składniki przełożyć do miseczki, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i podawać razem z tortillą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów