Gulasz fasolowo-oliwkowy

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1582
Gulasz fasolowo-oliwkowy
fot. kochtopf / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g białej fasoli
  • 200 g zielonych oliwek w zalewie
  • 2 peta kiełbasy chorizo (lub innej podsuszanej)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 ziarna pieprzu czarnego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 kostka bulionowa drobiowa
  • 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
  • 0,7 l wody
  • natka zielonej pietruszki
  • chleb razowy
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Fasolę zalać lekko osoloną wodą i moczyć przez 3 godziny. Do namoczonej fasoli dodać rozkruszoną kostkę bulionową i razem gotować do miękkości. Ugotowaną fasolę odcedzić, zostawiając jedynie połowę wody jej z gotowania. Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić na kawałki. Kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Oliwki osączyć z zalewy i pokroić drobno. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonych składników dodać pokrojoną kiełbasę, liście laurowe, ziele angielskie i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Następnie dodać do tego ugotowaną wcześniej fasolę, pokrojone oliwki i paprykę Całość zalać wodą z ugotowanej wcześniej fasoli, doprawić do smaku przyprawami, mieloną papryka chili, wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości składników. Wtedy ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz, posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki i podawać z chlebem razowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów