Gulasz fasolowo-oliwkowy
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1582
Składniki:
- 300 g białej fasoli
- 200 g zielonych oliwek w zalewie
- 2 peta kiełbasy chorizo (lub innej podsuszanej)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 ziarna pieprzu czarnego
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 1 kostka bulionowa drobiowa
- 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
- 0,7 l wody
- natka zielonej pietruszki
- chleb razowy
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Fasolę zalać lekko osoloną wodą i moczyć przez 3 godziny. Do namoczonej fasoli dodać rozkruszoną kostkę bulionową i razem gotować do miękkości. Ugotowaną fasolę odcedzić, zostawiając jedynie połowę wody jej z gotowania. Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić na kawałki. Kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Oliwki osączyć z zalewy i pokroić drobno. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonych składników dodać pokrojoną kiełbasę, liście laurowe, ziele angielskie i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Następnie dodać do tego ugotowaną wcześniej fasolę, pokrojone oliwki i paprykę Całość zalać wodą z ugotowanej wcześniej fasoli, doprawić do smaku przyprawami, mieloną papryka chili, wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości składników. Wtedy ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz, posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki i podawać z chlebem razowym.
Komentarze (0)