Gulasz fasolowo-warzywny ze szpinakiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2257
Składniki:
- 300 g białej fasoli
- 300 g pomidorów z puszki bez skóry
- 300 ml bulionu warzywnego
- 4 pomidorki cherry
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 młoda, zielona cukinia
- 1 łyżeczka przyprawy do fasoli
- 1 cebula
- 1 bakłażan
- 1 marchew
- pęczek szpinaku
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Fasolę białą zalać bulionem warzywnym i moczyć przez 30 minut. Bakłażana obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cukinię obrać ze skóry i pokroić w cienkie krążki. Marchew obrać ze skóry i pokroić w talarki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną marchew, bakłażana oraz cukinię. Składniki smażyć przez 1 minutę, potem dodać do tego pokrojone w drobną kostkę pomidory, wlać namoczoną wcześniej fasolę z bulionem, dodać pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do fasoli i gotować do miękkości składników. Kiedy składniki zmiękną, dodać do tego szpinak oraz natkę zielonej pietruszki. Całość wymieszać i gotować jeszcze przez minutę na średnim ogniu, a następnie ściągnąć z ognia i przelać na talerz.
Komentarze (0)