Gulasz fasolowo-warzywny ze szpinakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2257
Gulasz fasolowo-warzywny ze szpinakiem
fot. jules / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g białej fasoli
  • 300 g pomidorów z puszki bez skóry
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 4 pomidorki cherry
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 młoda, zielona cukinia
  • 1 łyżeczka przyprawy do fasoli
  • 1 cebula
  • 1 bakłażan
  • 1 marchew
  • pęczek szpinaku
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Fasolę białą zalać bulionem warzywnym i moczyć przez 30 minut. Bakłażana obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cukinię obrać ze skóry i pokroić w cienkie krążki. Marchew obrać ze skóry i pokroić w talarki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną marchew, bakłażana oraz cukinię. Składniki smażyć przez 1 minutę, potem dodać do tego pokrojone w drobną kostkę pomidory, wlać namoczoną wcześniej fasolę z bulionem, dodać pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do fasoli i gotować do miękkości składników. Kiedy składniki zmiękną, dodać do tego szpinak oraz natkę zielonej pietruszki. Całość wymieszać i gotować jeszcze przez minutę na średnim ogniu, a następnie ściągnąć z ognia i przelać na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów