Kanapka z kotletem fasolowo-ryżowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1868
Składniki:
- 400 g białej fasoli z zalewie
- 2 kromki chleba tostowego
- 2 marchewki
- 2 łyżki słodko-kwaśnego sosu chili
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 1 szklanka płatków kukurydzianych
- główka kapusty pekińskiej
- olej słonecznikowy do głębokiego smażenia
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Kapustę pekińską pokroić na kawałki i wyłożyć na chleb tostowy. Marchew obrać ze skóry, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i dodać do składników. Fasolę osaczyć z zalewy i rozbić ja tłuczkiem na miazgę w misce. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, potem przełożyć go do rondla, zalać dwoma szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Odparowany wymieszać z ubitą wcześniej fasolą i uformować z tego małe kotlety. Płatki kukurydziane pokruszyć na drobne kawałeczki i przesypać na talerz. Następnie w rozkruszonych płatkach kukurydzianych obtoczyć uformowane kotlety, włożyć je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor na średnim ogniu. Następnie ściągnąć je z ognia, osączyć z tłuszczu, dodać do całości i wszystko polać sosem chili.
Komentarze (0)