Kanapka z kotletem fasolowo-ryżowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1622
Kanapka z kotletem fasolowo-ryżowym
fot. [puamelia] / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g białej fasoli z zalewie
  • 2 kromki chleba tostowego
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki słodko-kwaśnego sosu chili
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 1 szklanka płatków kukurydzianych
  • główka kapusty pekińskiej
  • olej słonecznikowy do głębokiego smażenia
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Kapustę pekińską pokroić na kawałki i wyłożyć na chleb tostowy. Marchew obrać ze skóry, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i dodać do składników. Fasolę osaczyć z zalewy i rozbić ja tłuczkiem na miazgę w misce. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, potem przełożyć go do rondla, zalać dwoma szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Odparowany wymieszać z ubitą wcześniej fasolą i uformować z tego małe kotlety. Płatki kukurydziane pokruszyć na drobne kawałeczki i przesypać na talerz. Następnie w rozkruszonych płatkach kukurydzianych obtoczyć uformowane kotlety, włożyć je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor na średnim ogniu. Następnie ściągnąć je z ognia, osączyć z tłuszczu, dodać do całości i wszystko polać sosem chili.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów