Spaghetti Quiche
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2157
Składniki:
- 300 g mrożonego ciasta francuskiego
- 200 ml śmietany 18 %
- 150 g zielonego groszku w zalewie
- 120 g wędzonego boczku
- 30 g makaronu spaghetti
- 30 g tartego żółtego sera gouda
- 10 pomidorków cherry
- 3 jajka
- 0,5 szklanki cieplej wody
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory cherry przekroić na połówki. Ciasto francuskie rozmrozić, po czym zmoczyć ciepłą wodą i przełożyć do okrągłej tortownicy o średnicy 25 cm. Makaron spaghetti zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzony przełożyć na namoczone ciasto w tortownicy. Jajka wbić do rondla, wlać do nich śmietanę, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i razem zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowaną masę wyłożyć na ułożony makaron. Wszystko posypać osączonym z zalewy zielonym groszkiem, pokrojonym w kostkę boczkiem, natką zielonej pietruszki oraz tartym serem żółtym. Dodać do tego przekrojone pomidorki i oprószyć szczyptą soli. Następnie całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec przez 40 minut. Upieczone składniki wyciągnąć z piekarnika oraz tortownicy i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)