Zupa fasolowo-pomidorowa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 921
Składniki:
- 800 ml bulionu warzywnego
- 400 g żółtej fasolki szparagowej
- 200 ml soku pomidorowego
- 100 ml kwaśnej śmietany 32%
- 1 marchewka
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz czarny (mielony)
- świeża bazylia
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i odsączyć z wody. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek i przełożyć ją do rondla. Marchew obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do fasolki. Oba te składniki zalać bulionem warzywnym i gotować do ich miękkości. Kiedy warzywa zmiękną, wlać do tego do tego sok pomidorowy, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszonym oregano, dobrze wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i przelać do misek. Następnie wlać do tego śmietanę i wszystko udekorować szczypiorkiem oraz świeżą bazylią.
Komentarze (0)