Tater Tots
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 13532
Składniki:
- 20 g tartego sera cheddar
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 kg ziemniaków
- 1 garść liści świeżej szałwii
- 1 cebula
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i przełożyć do miski. Szałwię umyć, osaczyć z wody i dodać do startych ziemniaków. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do składników. Następnie wbić do tego jajka, wsypać mąkę i dodać tarty ser cheddar. Wszystko doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować małe kule i wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju. Smażyć na złoty kolor, a po wyciągnięciu osączyć z tłuszczu.
Komentarze (0)