Bułki z gulaszem krabowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1871
Bułki z gulaszem krabowym
fot. cchen / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 2 bułki do burgerów
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • pęczek szczypiorku sol
  • pieprz
  • Gulasz:
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 250 g paluszków krabowych surimi
  • 3 łyżki masła
  • 3 duże ziemniaki
  • 2 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ziela angielskie
  • 2 ziarna czarnego pieprzu
  • 1 płat suszonego nori
  • 1 marchew
  • 1 łyżka maki pszennej
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Nori sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Bułki przekroić w górnej ich części i wydrążyć środki. Paluszki krabowe obrać ze skóry i pokroić na małe kawałki. Ziemniaki oraz marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę.

Przygotować gulasz: czosnek obrać ze skory, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone paluszki krabowe i smażyć je przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Potem dodać do tego pokrojone ziemniaki, marchew, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, pokrojone nori i suszony tymianek. Całość zalać bulionem warzywnym, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i gotować do miękkości składników. Pod koniec gotowania odlać z tego 2 łyżki gotowanego bulionu do kubka, wymieszać go ze śmietaną i przelać z powrotem do gotowanych składników w rondlu. Całość wymieszać, zagotować, po czym ściągnąć z ognia i przelać do wydrążonych bułek.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów