Bułki z gulaszem krabowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1871
Składniki:
- 2 bułki do burgerów
- 1 szklanka wrzącej wody
- pęczek szczypiorku sol
- pieprz
- Gulasz:
- 800 ml bulionu warzywnego
- 250 g paluszków krabowych surimi
- 3 łyżki masła
- 3 duże ziemniaki
- 2 liście laurowe
- 2 ząbki czosnku
- 2 ziela angielskie
- 2 ziarna czarnego pieprzu
- 1 płat suszonego nori
- 1 marchew
- 1 łyżka maki pszennej
- 1 łyżka śmietany 18%
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Nori sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Bułki przekroić w górnej ich części i wydrążyć środki. Paluszki krabowe obrać ze skóry i pokroić na małe kawałki. Ziemniaki oraz marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
Przygotować gulasz: czosnek obrać ze skory, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone paluszki krabowe i smażyć je przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Potem dodać do tego pokrojone ziemniaki, marchew, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, pokrojone nori i suszony tymianek. Całość zalać bulionem warzywnym, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i gotować do miękkości składników. Pod koniec gotowania odlać z tego 2 łyżki gotowanego bulionu do kubka, wymieszać go ze śmietaną i przelać z powrotem do gotowanych składników w rondlu. Całość wymieszać, zagotować, po czym ściągnąć z ognia i przelać do wydrążonych bułek.
Przygotować gulasz: czosnek obrać ze skory, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone paluszki krabowe i smażyć je przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Potem dodać do tego pokrojone ziemniaki, marchew, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, pokrojone nori i suszony tymianek. Całość zalać bulionem warzywnym, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i gotować do miękkości składników. Pod koniec gotowania odlać z tego 2 łyżki gotowanego bulionu do kubka, wymieszać go ze śmietaną i przelać z powrotem do gotowanych składników w rondlu. Całość wymieszać, zagotować, po czym ściągnąć z ognia i przelać do wydrążonych bułek.
Komentarze (0)