Polędwica z kiełkami, porzeczkami i miksem warzywnym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 133
Polędwica z kiełkami, porzeczkami i miksem warzywnym
fot. Edsel L (flickr.com) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g polędwicy cielęcej
  • 100 ml polewy z czarnej porzeczki
  • 4 liście młodej pokrzywy do dekoracji
  • 3 łyżki oleju
  • 6 g kiełków fasoli mung
  • 2 liście kapusty
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 1 biała rzepa
  • 1 łyżeczka startego parmezanu
  • sól
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa oraz pokrzywę umyć i odsączyć z wody. Kiełki fasoli mung sparzyć wrzącą wodą na sicie, odsączyć z jej nadmiaru i wyłożyć na talerz. Polędwicę wołową podzielić na porcje, oprószyć ją szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do miękkości na średnim ogniu na rozgrzanym oleju na patelni. Po usmażeniu ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz z kiełkami. Następnie liście kapusty połamać na małe kawałki i przełożyć do miksera. Rzepę obrać ze skóry, pokroić na małe kawałki i dodać do kapusty w mikserze. Składniki zmiksować, doprawić do smaku szczyptą soli i dodać do potrawy na talerzu. Wszystko polać polewą z czarnej porzeczki, posypać startym parmezanem i udekorować listkami świeżej pokrzywy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów