Tortilla z gruszkami, cebulą i gorgonzolą
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4358
Składniki:
- 20 g sera Gorgonzola
- 4 gruszki faworytki
- 2 łyżki tłuczonych orzechów włoskich
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 2 cebule
- 2 łyżki maki do podsypania ciasta
- 1 łyżka oleju
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 0,5 szklanki wody
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Gruszki umyć, osączyć z wody, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w cienkie plastry. Cebule obrać ze skóry, pokroić w plastry i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Zeszklone ściągnąć z ognia i trzymać w ciepłym miejscu.
Przygotować ciasto. mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z solą, wlać do tego wodę i zagnieść gładkie ciasto. Następnie podsypać je mąką, rozwałkować na grubość 2 mm i przełożyć na drugą, rozgrzaną patelnię bez tłuszczu.
Ciasto smażyć na rumiany kolor z obu stron. Smażąc drugą stronę należy nałożyć na nie zeszkloną cebulę oraz pokrojone gruszki, posypać tłuczonymi orzechami włoskimi i dodać do tego świeże gałązki rozmarynu. Całość posypać tartym serem Gorgonzola i smażyć pod przykryciem na średnim ogniu do chwili, aż ser się roztopi. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.
Przygotować ciasto. mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z solą, wlać do tego wodę i zagnieść gładkie ciasto. Następnie podsypać je mąką, rozwałkować na grubość 2 mm i przełożyć na drugą, rozgrzaną patelnię bez tłuszczu.
Ciasto smażyć na rumiany kolor z obu stron. Smażąc drugą stronę należy nałożyć na nie zeszkloną cebulę oraz pokrojone gruszki, posypać tłuczonymi orzechami włoskimi i dodać do tego świeże gałązki rozmarynu. Całość posypać tartym serem Gorgonzola i smażyć pod przykryciem na średnim ogniu do chwili, aż ser się roztopi. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)