Sałatka z marchewką, fasolą i gorgonzolą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1949
Składniki:
- 400 g czerwonej fasoli w zalewie
- 100 g sera gorgonzola
- 4 marchewki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 dymka
- pęczek świeżego szpinaku
- sałata czerwona
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Szpinak i sałatę czerwoną przełożyć do miski. Fasolę osaczyć z zalewy. Marchew przełożyć do rondla, zalać ją wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Dymkę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonej dymki dodać osaczoną wcześniej z zalewy czerwoną fasolę i smażyć ją na średnim ogniu przez 1,5 minuty. Po tym czasie do smażonych składników dodać pokrojoną ugotowaną marchew, oprószyć ją szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć razem przez kolejne 1,5 minuty. Następnie ściągnąć z ognia i dodać do miski z warzywami. Całość dokładnie wymieszać, przełożyć na talerz i posypać pokruszonym na drobne kawałki serem gorgonzola.
Komentarze (0)