Sałatka z marchewką, fasolą i gorgonzolą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1766
Sałatka z marchewką, fasolą i gorgonzolą
fot. B*2 / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 400 g czerwonej fasoli w zalewie
  • 100 g sera gorgonzola
  • 4 marchewki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 dymka
  • pęczek świeżego szpinaku
  • sałata czerwona
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Szpinak i sałatę czerwoną przełożyć do miski. Fasolę osaczyć z zalewy. Marchew przełożyć do rondla, zalać ją wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Dymkę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonej dymki dodać osaczoną wcześniej z zalewy czerwoną fasolę i smażyć ją na średnim ogniu przez 1,5 minuty. Po tym czasie do smażonych składników dodać pokrojoną ugotowaną marchew, oprószyć ją szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć razem przez kolejne 1,5 minuty. Następnie ściągnąć z ognia i dodać do miski z warzywami. Całość dokładnie wymieszać, przełożyć na talerz i posypać pokruszonym na drobne kawałki serem gorgonzola.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów