Spaghetti z suszonymi pomidorami, gorgonzolą i rucolą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1470
Spaghetti z suszonymi pomidorami, gorgonzolą i rucolą
fot. Spaghetti z suszonymi pomidorami, gorgonzolą i rucolą

Składniki:

  • 500 g makaronu spaghetti
  • słoiczek pomidorów suszonych na słońcu w oleju Ponti
  • 300 g sera gorgonzola
  • 250 ml śmietany do sosów 18% lub kremówki 30%
  • 1 średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek extra vergine Olitalia
  • 3 garści rukoli
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz (opcjonalnie)

Opis przygotowania:

Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzuć drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek i zeszkli je. Pomidory pokrój w kostkę i dorzuć na patelnię. Dodaj śmietanę, pokruszony ser gorgonzola oraz gałkę. Sos zredukuj do odpowiadającej Ci gęstości. Opcjonalnie dopraw go solą i pieprzem. Sos podawaj z ugotowanym al dente makaronem i rukolą.

Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.indexfood.pl oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska

Autor: katarzyna_fly

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów