Tahdig

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3557
Tahdig
fot. Ron Diggity / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 szklanki ryżu
  • 400 g cieciorki w zalewie
  • 50 ml jogurtu naturalnego
  • 15 dag tartego sera żółtego
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 kromki chleba (bez skórek)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do cebuli dodać przecier pomidorowy, osączoną z zalewy cieciorkę oraz pokruszone drobno kromki chleba. Całość zalać jogurtem, doprawić do smaku pieprzem i solą, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem przez 3 minuty na małym ogniu. Następnie dodać do tego gotowany ryż, wymieszać i dusić przez kolejne 3 minuty. Doprawić przyprawami do smaku, po czym ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Całosć posypać tartym żółtym serem.

Komentarze (0)