Tahdig
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3557
Składniki:
- 2 szklanki ryżu
- 400 g cieciorki w zalewie
- 50 ml jogurtu naturalnego
- 15 dag tartego sera żółtego
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 kromki chleba (bez skórek)
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do cebuli dodać przecier pomidorowy, osączoną z zalewy cieciorkę oraz pokruszone drobno kromki chleba. Całość zalać jogurtem, doprawić do smaku pieprzem i solą, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem przez 3 minuty na małym ogniu. Następnie dodać do tego gotowany ryż, wymieszać i dusić przez kolejne 3 minuty. Doprawić przyprawami do smaku, po czym ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Całosć posypać tartym żółtym serem.
Komentarze (0)