Ravioli z serem i sokiem buraczanym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2296
Składniki:
- 200 g naturalnego twarogu koziego
- 200 ml soku buraczanego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek szpinaku
- natka zielonej pietruszki
- sól
- Na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 0,5 szklanki letniej wody
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Szpinak dokładnie opłukać i osączyć z wody. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na mocno rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać szpinak, szczyptę soli i smażyć przez 1,5 minuty, ciągle mieszając. Gotowy ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.
Przygotować ciasto na ravioli: mąkę zmieszać z letnią wodą, wbić jajka, dodać szczyptę soli i wyrobić elastyczne ciasto. Dodać do niego oliwę z oliwek i jeszcze raz dokładnie wyrobić. Następnie podzielić je na dwie części, po czym każdą z nich rozwałkować na grubość 5 mm. Twaróg kozi dokładnie rozmieszać i nałożyć łyżką na jedną rozwałkowaną część ciasta. Potem drugą częścią nakryć całość i ze wszystkiego wyciąć foremką kwadratowe kształty. Zagotować 1,5 l lekko osolonej wody i na wrzątek wrzucić przygotowane pierożki. Gotować do czasu, aż same podpłyną na wierzch. Wtedy wyciągnąć je łyżką cedzakową i dodać do smażonego szpinaku. Sok buraczany przelać do rondla, zagotować, ściągnąć z ognia i polać całą potrawę. Danie posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Przygotować ciasto na ravioli: mąkę zmieszać z letnią wodą, wbić jajka, dodać szczyptę soli i wyrobić elastyczne ciasto. Dodać do niego oliwę z oliwek i jeszcze raz dokładnie wyrobić. Następnie podzielić je na dwie części, po czym każdą z nich rozwałkować na grubość 5 mm. Twaróg kozi dokładnie rozmieszać i nałożyć łyżką na jedną rozwałkowaną część ciasta. Potem drugą częścią nakryć całość i ze wszystkiego wyciąć foremką kwadratowe kształty. Zagotować 1,5 l lekko osolonej wody i na wrzątek wrzucić przygotowane pierożki. Gotować do czasu, aż same podpłyną na wierzch. Wtedy wyciągnąć je łyżką cedzakową i dodać do smażonego szpinaku. Sok buraczany przelać do rondla, zagotować, ściągnąć z ognia i polać całą potrawę. Danie posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)