Arancini z mięsem, rukolą, groszkiem i gorgonzolą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4771
Składniki:
- 200 g mielonego mięsa wieprzowego
- 2 szklanki kleistego ryżu
- 100 g zielonego groszku w zalewie
- 3 g kiełków rzodkiewki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki tartego sera Gorgonzola
- 1 szklanka bułki tartej
- pęczek rukoli
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Rukolę oraz kiełki rzodkiewki umyć i osączyć z wody. Mięso mielone przełożyć na rozgrzane 2 łyżki oleju na patelni, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć je z ognia. Następnie ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i uformować z niego małe kulki ręcznie. W kulkach zrobić wgniecenia palcem, po czym włożyć w nie smażone wcześniej mięso. Z całości uformować ponownie kulki ręcznie, obtoczyć je w bułce tartej i wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Składniki smażyć z każdej strony na rumiany kolor. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz. Rukolę posiekać drobno do miski i dodać do niej osączony z zalewy zielony groszek. Oba składniki skropić oliwą z oliwek, razem rozgnieść widelcem i dodać do potrawy. Wszystko posypać tartym serem Gorgonzola i udekorować kiełkami rzodkiewki.
Komentarze (0)