Arancini z mięsem, rukolą, groszkiem i gorgonzolą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4771
Arancini z mięsem, rukolą, groszkiem i gorgonzolą
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 szklanki kleistego ryżu
  • 100 g zielonego groszku w zalewie
  • 3 g kiełków rzodkiewki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki tartego sera Gorgonzola
  • 1 szklanka bułki tartej
  • pęczek rukoli
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Rukolę oraz kiełki rzodkiewki umyć i osączyć z wody. Mięso mielone przełożyć na rozgrzane 2 łyżki oleju na patelni, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć je z ognia. Następnie ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i uformować z niego małe kulki ręcznie. W kulkach zrobić wgniecenia palcem, po czym włożyć w nie smażone wcześniej mięso. Z całości uformować ponownie kulki ręcznie, obtoczyć je w bułce tartej i wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Składniki smażyć z każdej strony na rumiany kolor. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz. Rukolę posiekać drobno do miski i dodać do niej osączony z zalewy zielony groszek. Oba składniki skropić oliwą z oliwek, razem rozgnieść widelcem i dodać do potrawy. Wszystko posypać tartym serem Gorgonzola i udekorować kiełkami rzodkiewki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów