Kalafior zapiekany z papryką i oliwkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2433
Składniki:
- 300 g papryki konserwowej w zalewie
- 100 g czarnych oliwek w zalewie
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 kalafior
- 1 łyżka soku z limonki
- sól morska
- pieprz
Opis przygotowania:
Kalafiora oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osaczyć z wody. Następnie kalafiora pokroić na różyczki, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzony przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i posypać kalafiora. Oliwki oraz paprykę konserwową osączyć z zalewy, pokroić na kawałki i dodać do pozostałych składników. Wszystko oprószyć szczyptą soli morskiej oraz pieprzem, zalać sokiem z limonki zmieszanym z oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni. Piec do czasu, aż kalafior się przyrumieni. Wtedy wyciągnąć, posypać natką zielonej pietruszki i podawać w naczyniu, w którym się zapiekało.
Komentarze (0)