Tortilla z awokado, batatami i szpinakiem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3088
Składniki:
- 4 placki tortilli
- 2 awokado
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 pęczek szpinaku
- 0,5 kg batatów
- 0,5 szklanki letniej wody
- sól
Opis przygotowania:
Szpinak oraz awokado umyć i osączyć z wody. Szpinak pozbawić łodyg. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w ćwiartki. Bataty obrać ze skóry, umyć po czym zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do ugotowanych batatów. Następnie dodać do tego rozpuszczone na patelni masło, doprawić do smaku szczyptą soli i całość utłuc tłuczkiem. Placki tortilli namoczyć letnią wodą, potem przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 40 sekund. Usmażone ściągnąć z ognia i nałożyć na nie utłuczone składniki, po czym wszystko przełożyć szpinakiem i zawinąć w rulony.
Komentarze (0)