Roladki mięsne z warzywami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 996
Składniki:
- 200 g sosu pomidorowego
- 8 łyżek oleju
- 4 ziemniaki
- 2 bakłażany
- 2 piersi z kurczaka
- 2 czerwone papryki
- 4 pomidory cherry
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 jajko
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Bakłażany pokroić w cienkie plastry. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować je do miękkości w mundurkach. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w plastry. Piersi z kurczaka pokroić w plastry. Jajko wbić na talerz i wymieszać ze szczyptą soli oraz pieprzu. Na drugi talerz posypać bułką tartą. Pokrojone wcześniej mięso moczyć w roztrzepanym jajku, obtoczyć bułką tartą i smażyć je na 4 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni do miękkości. Usmażone mięso ściągnąć z patelni i zawinąć je w pokrojone plastry bakłażanów. Mięso z bakłażanem, papryką, ziemniakami i pomidorami przełożyć razem na blachę do pieczenia, po czym wszystko skropić pozostałym olejem, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C . Wszystko piec do chwili, aż warzywa zaczną się kurczyć. Wtedy wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i udekorować natką zielonej pietruszki. Gotową potrawę podawać z sosem pomidorowym.
Komentarze (0)