Roladki mięsne z warzywami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 996
Roladki mięsne z warzywami
fot. Nikolaydonetsk (elements.envato.com)

Składniki:

  • 200 g sosu pomidorowego
  • 8 łyżek oleju
  • 4 ziemniaki
  • 2 bakłażany
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 czerwone papryki
  • 4 pomidory cherry
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Bakłażany pokroić w cienkie plastry. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować je do miękkości w mundurkach. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w plastry. Piersi z kurczaka pokroić w plastry. Jajko wbić na talerz i wymieszać ze szczyptą soli oraz pieprzu. Na drugi talerz posypać bułką tartą. Pokrojone wcześniej mięso moczyć w roztrzepanym jajku, obtoczyć bułką tartą i smażyć je na 4 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni do miękkości. Usmażone mięso ściągnąć z patelni i zawinąć je w pokrojone plastry bakłażanów. Mięso z bakłażanem, papryką, ziemniakami i pomidorami przełożyć razem na blachę do pieczenia, po czym wszystko skropić pozostałym olejem, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C . Wszystko piec do chwili, aż warzywa zaczną się kurczyć. Wtedy wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i udekorować natką zielonej pietruszki. Gotową potrawę podawać z sosem pomidorowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów