Sernik
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: ponad 6 os.
- Odsłony: 3354
Składniki:
- Masa serowa:
- 1 kg sera z wiaderka
- 7 jaj
- 3/4 szklanki cukru i 1/4 szklanki cukru
- 3/4 kostki margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki kaszki manny
- 1,5 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- trochę olejku pomarańczowego i śmietankowego
- Spód:
- 1/4 kostki margaryny
- 1/4 szklanki cukru
- 2 jaja
- 1 łyżeczka proszku
- 1 szklanka mąki krupczatki
- + rodzynki
- + skórka pomarańczowa
Opis przygotowania:
Składniki na spód wymieszać i wyłożyć nim blachę.
Do miski wkładamy:
żółtka, 3/4 szklaki cukru, 3/4 kost. margaryny składniki mieszamy, dodajemy ser rozcieramy tak żeby nie było grudek, wlewamy olejki i (mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia i kaszką manną wymieszane ze sobą). Ubijamy białka z 1/2 szklani cukru.wrzucamy rodzynki i skórkę. Masę serową wylewamy na ciasto.
Pieczemy ok 1,15 h w temp
Sernik dobrze smakuje z wylaną na polewą czekoladową:
1/2 kostki margaryny
1/2 szkl. cukru po 2 łyżki kakao i wody.
Składniki mieszamy w rondelku, stawiamy na piec, polewę rozgrzewamy, jednakże nie możemy doprowadzić do zagotowania. Lekko ostudzoną wylewamy.
Do miski wkładamy:
żółtka, 3/4 szklaki cukru, 3/4 kost. margaryny składniki mieszamy, dodajemy ser rozcieramy tak żeby nie było grudek, wlewamy olejki i (mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia i kaszką manną wymieszane ze sobą). Ubijamy białka z 1/2 szklani cukru.wrzucamy rodzynki i skórkę. Masę serową wylewamy na ciasto.
Pieczemy ok 1,15 h w temp
Sernik dobrze smakuje z wylaną na polewą czekoladową:
1/2 kostki margaryny
1/2 szkl. cukru po 2 łyżki kakao i wody.
Składniki mieszamy w rondelku, stawiamy na piec, polewę rozgrzewamy, jednakże nie możemy doprowadzić do zagotowania. Lekko ostudzoną wylewamy.
Komentarze (0)