Kaczka ze szparagami i batatami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3558
Składniki:
- 200 ml czerwonego wina półsłodkiego
- 20 g zielonych szparagów
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 piersi z kaczki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka śmietany 18 %
- 0,5 kg batatów
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Bataty, szparagi oraz mięso umyć i osączyć z wody. Bataty obrać ze skóry, zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić, utłuc tłuczkiem i przełożyć na talerz. Szparagi przełożyć na tackę aluminiową od grilla, zalać 2 łyżkami oliwy z oliwek, oprószyć szczyptą soli i przypiekać na rozpalonym grillu z obu stron, po 4 minuty na stronę. Następnie ściągnąć z grilla i dodać do ziemniaków. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju. Potem dodać do tego piersi kaczki, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i zrumienić. Do zrumienionego mięsa wlać wino czerwone i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Gotowe ściągnąć z ognia, pokroić na porcje i dodać do pozostałych składników. Sos z duszenia wymieszać ze śmietaną, doprawić do smaku przyprawami i polać całą potrawę.
Komentarze (0)