Cykoria z serem i daktylami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2588
Składniki:
- 1 cykoria
- 100 g suszonych daktyli
- 40 g białego sera twarogowego
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietany 18 %
- 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
- pęczek szczypiorku z dymką
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Cykorię oraz dymkę umyć i osączyć z wody. Cykorię podzielić na liście i wyłożyć na talerz. Dymkę ze szczypiorkiem pokroić drobno i przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skory, przepuścić przez praskę i dodać do pokrojonej dymki. Dodać do tego ser biały, śmietanę, doprawić do smaku pieprzem, solą, tymiankiem, dokładnie rozetrzeć i nałożyć na liście cykorii. Daktyle pozbawić pestek, sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, po czym osączyć z jej nadmiaru i dodać do potrawy.
Komentarze (0)