Tortilla warzywna z boczkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1094
Składniki:
- 350 g zielonych szparagów
- 250 g wędzonego boczku
- 2 cebule
- 2 placki tortilli
- sól
- pieprz biały mielony
Opis przygotowania:
Szparagi umyć, przełożyć do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Cebule obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Boczek wędzony pokroić w kostkę i zrumienić go na rozgrzanej patelni. Do zrumienionego boczku dodać pokrojoną wcześniej cebulę, po czym oprószyć ją szczyptą soli, białym pieprzem i smażyć do chwili, aż cebula się zeszkli na średnim ogniu. Wtedy ściągnąć z ognia. Następnie placki tortilli przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, dodać do niej zeszkloną cebulę ze zrumienionym boczkiem oraz ugotowane szparagi. Następnie zawinąć końce tortilli do środka i całość smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)