Tortilla warzywna z boczkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1094
Tortilla warzywna z boczkiem
fot. Lablascovegmenu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 350 g zielonych szparagów
  • 250 g wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 2 placki tortilli
  • sól
  • pieprz biały mielony

Opis przygotowania:

Szparagi umyć, przełożyć do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Cebule obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Boczek wędzony pokroić w kostkę i zrumienić go na rozgrzanej patelni. Do zrumienionego boczku dodać pokrojoną wcześniej cebulę, po czym oprószyć ją szczyptą soli, białym pieprzem i smażyć do chwili, aż cebula się zeszkli na średnim ogniu. Wtedy ściągnąć z ognia. Następnie placki tortilli przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, dodać do niej zeszkloną cebulę ze zrumienionym boczkiem oraz ugotowane szparagi. Następnie zawinąć końce tortilli do środka i całość smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów