Tortilla z boczkiem i warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2149
Tortilla z boczkiem i warzywami
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g wędzonego boczku
  • 1 czerwona cebula
  • 1 główka sałaty
  • 1 łyżka przyprawy mirin
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • pęczek szpinaku
  • sól
  • pieprz biały
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Szpinak i sałatę pokroić w cienkie plastry i przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry pokroić w drobną kostkę, dodać do składników w misce, skropić je przyprawą mirin, sosem, sojowym, wymieszać i odstawić na 15 minut. Boczek wędzony pokroić w kostkę, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, oprószyć go szczyptą soli oraz pieprzu i zrumienić na średnim ogniu. Zrumieniony ściągnąć z ognia i trzymać w ciepłym miejscu.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z solą, wlać do niej letnią wodę i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 2 mm i przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Smażyć z obu stron na rumiany kolor, po czym ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Na to nałożyć smażony boczek i wymieszane wszystkie składniki warzywne z miski.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów