Tortilla z boczkiem i warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2149
Składniki:
- 300 g wędzonego boczku
- 1 czerwona cebula
- 1 główka sałaty
- 1 łyżka przyprawy mirin
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- pęczek szpinaku
- sól
- pieprz biały
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki letniej wody
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Szpinak i sałatę pokroić w cienkie plastry i przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry pokroić w drobną kostkę, dodać do składników w misce, skropić je przyprawą mirin, sosem, sojowym, wymieszać i odstawić na 15 minut. Boczek wędzony pokroić w kostkę, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, oprószyć go szczyptą soli oraz pieprzu i zrumienić na średnim ogniu. Zrumieniony ściągnąć z ognia i trzymać w ciepłym miejscu.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z solą, wlać do niej letnią wodę i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 2 mm i przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Smażyć z obu stron na rumiany kolor, po czym ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Na to nałożyć smażony boczek i wymieszane wszystkie składniki warzywne z miski.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z solą, wlać do niej letnią wodę i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 2 mm i przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Smażyć z obu stron na rumiany kolor, po czym ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Na to nałożyć smażony boczek i wymieszane wszystkie składniki warzywne z miski.
Komentarze (0)