Tortilla z kebabem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 866
Tortilla z kebabem
fot. Timolina (elements.envato.com)

Składniki:

  • 2 placki tortilli
  • 1 czerwona cebula
  • 1 cytryna
  • natka zielonej pietruszki
  • Kebab:
  • 500 g mielonej łopatki jagnięcej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżka posiekanej drobno natki zielonej pietruszki
  • 1 czosnek
  • 1 łyżeczka ostrej, mielonej papryki chili
  • 1 cytryna
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • sól
  • pieprz czarny (mielony)

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Placki tortilli wyłożyć na talerz, dodać do niej natkę zielonej pietruszki i obraną ze skóry oraz pokrojoną w cienkie plastry cebulę.

Przygotować kebab: mięso mielone przełożyć do miski, wsypać do niego posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki, kmin rzymski cynamon, pieprz i ostrą paprykę chili. Wlać do tego oliwę z oliwek i dodać obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek Całość wymieszać, po czym uformować z tego kotlety ręcznie, nabić je na patyczki szaszłykowe i przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Mięso smażyć do miękkości z obu stron. Po usmażeniu ściągnąć je z patelni i dodać do tortilli.

Wszystko skropić sokiem z cytryny.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów