Tortilla z kebabem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 866
Składniki:
- 2 placki tortilli
- 1 czerwona cebula
- 1 cytryna
- natka zielonej pietruszki
- Kebab:
- 500 g mielonej łopatki jagnięcej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżka posiekanej drobno natki zielonej pietruszki
- 1 czosnek
- 1 łyżeczka ostrej, mielonej papryki chili
- 1 cytryna
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- sól
- pieprz czarny (mielony)
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Placki tortilli wyłożyć na talerz, dodać do niej natkę zielonej pietruszki i obraną ze skóry oraz pokrojoną w cienkie plastry cebulę.
Przygotować kebab: mięso mielone przełożyć do miski, wsypać do niego posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki, kmin rzymski cynamon, pieprz i ostrą paprykę chili. Wlać do tego oliwę z oliwek i dodać obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek Całość wymieszać, po czym uformować z tego kotlety ręcznie, nabić je na patyczki szaszłykowe i przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Mięso smażyć do miękkości z obu stron. Po usmażeniu ściągnąć je z patelni i dodać do tortilli.
Wszystko skropić sokiem z cytryny.
Przygotować kebab: mięso mielone przełożyć do miski, wsypać do niego posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki, kmin rzymski cynamon, pieprz i ostrą paprykę chili. Wlać do tego oliwę z oliwek i dodać obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek Całość wymieszać, po czym uformować z tego kotlety ręcznie, nabić je na patyczki szaszłykowe i przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Mięso smażyć do miękkości z obu stron. Po usmażeniu ściągnąć je z patelni i dodać do tortilli.
Wszystko skropić sokiem z cytryny.
Komentarze (0)