Sałatka warzywna z tortillą, i tuńczykiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1594
Składniki:
- 300 g tuńczyka w zalewie własnej
- 2 łyżki mąki pszennej do podsypania ciasta
- sól
- pieprz
- Sałatka:
- 4 rzodkiewki
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 1 zielona młoda cukinia
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- garstka świeżej mięty
- Tortilla:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 0,5 szklanki letniej wody
- 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
- 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Tuńczyka osączyć z zalewy i pokroić na małe kawałki do miski. Przygotować sałatkę: cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach do kolejnej miski. Rzodkiewkę pokroić w słomkę i dodać do startej cukinii. Potem dodać do tego listki świeżej mięty, oprószyć szczyptą soli, pieprzu, zalać sokiem cytrynowym, oliwą z oliwek, wymieszać i dodać do miski z tuńczykiem.
Przygotować tortillę: mąkę pszenną oraz kukurydzianą przesypać razem na stolnicę i wymieszać z mieloną gałką muszkatołową, papryką chili oraz szczyptą soli. Do wymieszanych składników wlać letnią wodę i zagnieść gładkie ciasto. Podsypać je mąką pszenną, podzielić na równe kawałki i rozwałkować na grubość 1 mm. Następnie rozwałkowane przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, pokroić w cienkie podłużne plastry i wymieszać ze wszystkimi składnikami.
Przygotować tortillę: mąkę pszenną oraz kukurydzianą przesypać razem na stolnicę i wymieszać z mieloną gałką muszkatołową, papryką chili oraz szczyptą soli. Do wymieszanych składników wlać letnią wodę i zagnieść gładkie ciasto. Podsypać je mąką pszenną, podzielić na równe kawałki i rozwałkować na grubość 1 mm. Następnie rozwałkowane przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, pokroić w cienkie podłużne plastry i wymieszać ze wszystkimi składnikami.
Komentarze (0)