Sałatka warzywna z tortillą, i tuńczykiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1594
Sałatka warzywna z tortillą, i tuńczykiem
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g tuńczyka w zalewie własnej
  • 2 łyżki mąki pszennej do podsypania ciasta
  • sól
  • pieprz
  • Sałatka:
  • 4 rzodkiewki
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 1 zielona młoda cukinia
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • garstka świeżej mięty
  • Tortilla:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Tuńczyka osączyć z zalewy i pokroić na małe kawałki do miski. Przygotować sałatkę: cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach do kolejnej miski. Rzodkiewkę pokroić w słomkę i dodać do startej cukinii. Potem dodać do tego listki świeżej mięty, oprószyć szczyptą soli, pieprzu, zalać sokiem cytrynowym, oliwą z oliwek, wymieszać i dodać do miski z tuńczykiem.

Przygotować tortillę: mąkę pszenną oraz kukurydzianą przesypać razem na stolnicę i wymieszać z mieloną gałką muszkatołową, papryką chili oraz szczyptą soli. Do wymieszanych składników wlać letnią wodę i zagnieść gładkie ciasto. Podsypać je mąką pszenną, podzielić na równe kawałki i rozwałkować na grubość 1 mm. Następnie rozwałkowane przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, pokroić w cienkie podłużne plastry i wymieszać ze wszystkimi składnikami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów