Chile Rellenos
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1425
Chile Rellenos to pochodzące z Meksyku papryczki nadziewane najczęściej serem, mielonym mięsem wieprzowym z rodzynkami i orzechami, które następnie obtacza się w jajku, panieruje w bułce tartej i smaży w głębokim oleju.
Składniki:
- 4 zielone papryki Poblano
- 200 ml słodko kwaśnego sosu chili
- 4 pomidory
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 0,5 szklanki bułki tartej
- pęczek rukoli
- pęczek roszponki
- sól
- pieprz czarny mielony
- olej do głębokiego smażenia
- Na farsz:
- 400 g mielonego mięsa wieprzowego
- 50 g rodzynek
- 50 g mielonych orzechów włoskich
- 50 g tartego sera owczego Queso
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju z oliwek
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
- 1 szklanka wrzącej wody
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie umyć i odsączyć z wody. Pomidory pokroić w cienkie plastry i wyłożyć na talerz. Rukolę z roszponką dodać do pomidorów na talerzu. Papryki przeciąć z jednej strony i wydrążyć z niej nasiona. Jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem ze szczyptą soli i mielonym czarnym pieprzem. Na drugi talerz przesypać bułkę tartą i wymieszać ją z mąką kukurydzianą.
Przygotować farsz: rodzynki sparzyć wrzącą wodą, odsączyć z jej nadmiaru i posiekać je drobno. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Następnie dodać do tego mięso mielone, tarty ser Queso, pokrojone wcześniej rodzynki i orzechy. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do mięsa mielonego, dobrze wymieszać i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć to z ognia i przełożyć łyżką do wydrążonych papryk.
Papryki z nadzieniem obtoczyć w roztrzepanych jajkach, następnie w bułce tartej z mąką kukurydzianą i włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu. Smażyć do miękkości papryk. Wtedy wyciągnąć je z oleju i dodać do warzyw na talerzu. Podawać ze słodko kwaśnym sosem chili.
Przygotować farsz: rodzynki sparzyć wrzącą wodą, odsączyć z jej nadmiaru i posiekać je drobno. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Następnie dodać do tego mięso mielone, tarty ser Queso, pokrojone wcześniej rodzynki i orzechy. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do mięsa mielonego, dobrze wymieszać i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć to z ognia i przełożyć łyżką do wydrążonych papryk.
Papryki z nadzieniem obtoczyć w roztrzepanych jajkach, następnie w bułce tartej z mąką kukurydzianą i włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu. Smażyć do miękkości papryk. Wtedy wyciągnąć je z oleju i dodać do warzyw na talerzu. Podawać ze słodko kwaśnym sosem chili.
Komentarze (0)