Chile Rellenos

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1425
Chile Rellenos
fot. Skyler Lewis (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0
Chile Rellenos to pochodzące z Meksyku papryczki nadziewane najczęściej serem, mielonym mięsem wieprzowym z rodzynkami i orzechami, które następnie obtacza się w jajku, panieruje w bułce tartej i smaży w głębokim oleju.

Składniki:

  • 4 zielone papryki Poblano
  • 200 ml słodko kwaśnego sosu chili
  • 4 pomidory
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • pęczek rukoli
  • pęczek roszponki
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • olej do głębokiego smażenia
  • Na farsz:
  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 50 g rodzynek
  • 50 g mielonych orzechów włoskich
  • 50 g tartego sera owczego Queso
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju z oliwek
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
  • 1 szklanka wrzącej wody

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa dokładnie umyć i odsączyć z wody. Pomidory pokroić w cienkie plastry i wyłożyć na talerz. Rukolę z roszponką dodać do pomidorów na talerzu. Papryki przeciąć z jednej strony i wydrążyć z niej nasiona. Jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem ze szczyptą soli i mielonym czarnym pieprzem. Na drugi talerz przesypać bułkę tartą i wymieszać ją z mąką kukurydzianą.

Przygotować farsz: rodzynki sparzyć wrzącą wodą, odsączyć z jej nadmiaru i posiekać je drobno. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Następnie dodać do tego mięso mielone, tarty ser Queso, pokrojone wcześniej rodzynki i orzechy. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do mięsa mielonego, dobrze wymieszać i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć to z ognia i przełożyć łyżką do wydrążonych papryk.

Papryki z nadzieniem obtoczyć w roztrzepanych jajkach, następnie w bułce tartej z mąką kukurydzianą i włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu. Smażyć do miękkości papryk. Wtedy wyciągnąć je z oleju i dodać do warzyw na talerzu. Podawać ze słodko kwaśnym sosem chili.

Komentarze (0)